tips, artikelen
inspiratie

De acht gouden eetregels

De acht gouden eetregels

Mirte van Zundert 28 oktober 2020

Wat is gezond eten voor peuters en babys?

Je wilt als ouder je kind natuurlijk zo goed mogelijk eten geven. Waarschijnlijk heb je zelf een idee over wat gezond is en wat niet, maar hoe breng je dit consequent in de praktijk?

In de kinderopvang De Geheime Tuin hebben we 8-gouden eetregels opgesteld, met hulp van Kirsten Toeset van “De Kleine Keuken”. We streven niet alleen naar ‘voedzaam’ maar ook naar plezier en smaak.

De acht gouden eetregels

  1. Geen geraffineerde suikers of witmelen. Deze zorgen voor pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel, waardoor kinderen heel druk of juist heel sloom worden.
  2. Goede vetten uit noten, oliën en zuivel. Fijne brandstoffen zorgen voor een verzadigd gevoel en een geleidelijke afgifte van energie. Daarnaast zijn zij ook goed voor de ontwikkeling van de hersenen.
  3. Home-made. Zoveel mogelijk zelfgemaakte producten, zoals brood, salade, soep of een boekweit-pannenkoek. De kinderen helpen daarbij mee in de moestuin en met het bereiden van de maaltijd. Zo leren zij waar hun eten vandaan komt en zijn de producten zo vers en puur mogelijk.
  4. Wij streven naar 100% biologisch. Dit betekent geen kleur- en smaakstoffen, pesticiden en antibiotica. Biologische voedingsmiddelen hebben een hogere voedingswaarde en daarnaast is biologische landbouw goed voor natuur en milieu.
  5. Wij houden van Water. Kinderen krijgen genoeg suikers binnen. Daarom leren wij hen om water en lauwwarme thee te drinken. Af en toe wordt er een uitzondering gemaakt met een glaasje troebel, biologische appelsap, die wij verdunnen met water. Tijdens de lunch krijgen onze kinderen daarnaast volle melk of rijstmelk.
  6. Veel fruit en groenten. De kinderen eten ’s morgens samen fruit. Bij de lunch geven wij aan de kinderen ook rauwkost, een kopje zelfgemaakte soep of een omelet met groenten. Deze zitten allemaal vol met vezels, vitaminen en mineralen.
  7. Tussendoortjes met voedingswaarde. De kinderen krijgen geen snoep, wel geven wij hen (gedroogd) fruit, rijstwafel met geitenkaas of notenpasta, rauwkost of yoghurt. Dit zorgt voor een gebalanceerd energieniveau.
  8. Samen aan tafel. Wij hebben vaste eetmomenten waarop de kinderen samen eten. Het is een rustmoment van de dag, waarop wij ook stil staan bij de herkomst van wat er op tafel staat.

Luister onze podcast over gezonde voeding

Samen met Kirsten Toeset van “De Kleine Keuken” maakte wij deze aflevering van onze podcast over gezonde voeding voor jonge kinderen.

naar de podcast >

De Hofwebwinkel

Inkoop van de voeding doen wij bij de Hofwebwinkel. Met passie voor biologische producten verzorgen zij de wekelijkse boodschappen op al onze locaties. Zij zijn ontstaan vanuit een coöperatie van boeren en dat is nog steeds het hart van het bedrijf. Zij hebben contact met 50 boeren die door het jaar heen hun producten aanbieden via de Hofweb. Zij verzamelen de beste biologische producten van hun boeren en telers en vullen dit aan met een compleet biologisch supermarkt assortiment. Van groenteboer tot melkboer, van bakker tot slager, maar ook de lekkerste vega(n) producten en kruidenierswaren vind je bij Hofweb.

https://www.hofweb.nl

De Kleine keuken

In 2012 stapte Kirsten Toeset, oprichter van de Kleine keuken, met haar man en dochtertje ons kinderdagverblijf binnen. Verhuisd uit Amsterdam naar Zeist, zoals zoveel gezinnen op zoek naar ruimte en natuur om hun jonge kinderen in op te laten groeien. En daarbij past een ‘bewust en groen’ kinderdagverblijf. Ze kozen voor De Geheime tuin en al snel vertelde Kirsten over haar droom. Ze kwam bij één van de grote voedselfabrikanten vandaan en wist dat het ook anders kon. Haar missie is om zo veel mogelijk kinderen gezond en energiek op te laten groeien en ouders te helpen bij keuzes van gezonde voeding voor (jonge) kinderen. Want babyvoeding in potjes, met vier suikerklontjes per potje, is niet gezond, dat snapt iedereen. Maar waarom was gezonde babyvoeding, die ook smaak had, dan niet te krijgen in de Nederlandse supermarkt? Ja natuurlijk kun je het zelf maken, maar twee werkende ouders hebben niet iedere dag tijd om te koken en willen wel dat hun kinderen gezond te eten krijgen. Dus ontwikkelde Kirsten ‘de Kleine Keuken’, diverse producten zoals brood beleg en gezonde tussendoortjes. Inmiddels liggen de producten van de Kleine Keuken in de schappen van de grote supermarkten in Nederland.

https://www.dekleinekeuken.com/nl/

Inspiratie ontvangen?

Ontvang 6x per jaar onze inspiratie per mail.

X