tips, artikelen
inspiratie

Sinterklaas en advent - voorbereiding en verwachting

Sinterklaas en advent - voorbereiding en verwachting

Mirte van Zundert 11 november 2023 adventkerstjaarfeest

Sinterklaas
Sint Nicolaas is één van de mantelheiligen. De eerste mantelheilige is Sint Maarten, dat vierden we op 11 november. In De Geheime Tuin worden de liedjes van Sint Maarten ook gezongen als Sinterklaas het land binnenkomt.


Het Sinterklaasfeest valt in de periode van de lichtfeesten en Sinterklaasavond wordt gevierd aan het begin van de adventtijd. Op de jaartafel kunnen hierdoor twee ‘beelden’ naast elkaar verschijnen: het beeld van de eerste advent week (blauw) en de jaartafel met Sint Nicolaas erop (rood).

Waar Sint Maarten symbool staat voor ons betere IK (wij kunnen iets van onszelf schenken aan een ander door ons paard in te houden en te luisteren naar wat de ander te vertellen heeft), staat Sint Nicolaas onder andere symbool voor (leren) geven en ontvangen. 

Lees hier verder over het Sinterklaasfeest >

Advent - voorbereiding en verwachting 

We noemen de vier zondagen voor kerst de adventperiode. In deze periode bereiden we de komst van het ‘licht’ voor. Voor kinderen is dit heel duidelijk: iedere dag brengen de engelen het kindje Jezus steeds een stukje dichter bij de aarde om in de Kerstnacht geboren te worden. 

Op de advent-jaartafel vormt zich in vier weken de aarde en alles wat daarbij hoort. In de eerste week verschijnt het mineralenrijk in de vorm van een steen, in de tweede week het plantenrijk in de vorm van een plant, in de derde week het dierenrijk in de vorm van een dier (bijvoorbeeld de schapen van de herders) en in de vierde week arriveren de mensen (de herders en Josef en Maria komen bij de stal aan).

Leestip: Maria's kleine ezel / ISBN 9789062382125
https://www.zaailing.nl/gunhild-sehlin-marias-kleine-ezel-leesboek.html

Inspiratie ontvangen?

Ontvang 6x per jaar onze inspiratie per mail.

X