tips, artikelen
inspiratie

Antroposofische poppen

Antroposofische poppen

Mirte Madelief 30 november 2020 antroposofische poppenzonnekindpoppenrudolph steiner

Antroposofische handgemaakte poppen worden ook wel zonnekindpoppen genoemd. Zonnekindpoppen hebben een speciale vormgeving welke afgeleid is van de aanwijzingen van Rudolf Steiner, de grondlegger van de Antroposofie en van de Vrijeschool of Waldorfschool, zoals deze in het buitenland heet. Deze poppen worden daarom ook wel antroposofische poppen of waldorfpoppen genoemd.

Steiner wees op het belang van een niet te gedetailleerde vormgeving van speelgoed om de fantasie van kinderen te prikkelen. De hersenen van jonge kinderen ontwikkelen zich volgens Steiner door de fantasie van het kind. De hersenen kunnen zich goed ontwikkelen als de wereld om het kind heen ‘rijk’ is en uitnodigt tot (vrij)spel.

Zonnekind poppen zijn gemaakt van natuurlijke materialen. 

Spelen en werken met natuurlijke materialen heeft binnen de antroposofische kinderdagverblijven een belangrijke plek omdat kinderen daarmee de ‘tastzin’ het beste kunnen ontwikkelen. Als een kind het eerste natuurlijke materialen leert kennen, dan vormen deze als het ware de basis voor het het verdere leven. Het kind ontwikkelt daarmee eerbied voor de natuur en deze natuurlijke materialen. Hierdoor wordt een gezonde verbinding gemaakt  met de aarde (tussen de fysieke wereld en het eigen lichaam).

Als het kind daarna in aanraking komt met onnatuurlijke materialen, zoals plastic, dan zal het het verschil in kwaliteit (van leven) goed ervaren. Natuurlijke materialen zijn altijd anders van structuur en niet voorspelbaar, dat maakt het spannend om mee te spelen en prikkelt de fantasie.

Zonnekindpoppen hebben een herkenbare vorm en uitstraling.

De poppen staan symbool voor de ‘goede’ mens. Wij willen de kinderen meegeven dat de wereld in de basis goed is, met mensen die in hun hart goed zijn. Als voorbeeld om naar te gaan leven.

Een antroposofische pop kopen of zelf een pop leren maken?

Mennie van Nimwegen maakt deze poppen en geeft ook cursussen poppen maken. Meer informatie vind je op haar website werkenindehuiskamer.nl

*De foto's op deze pagina zijn van Mennie van Nimwegen.

Inspiratie ontvangen?

Ontvang 6x per jaar onze inspiratie per mail.

X