tips, artikelen
inspiratie

De betekenis en opdracht van Michael voor volwassenen

De betekenis en opdracht van Michael voor volwassenen

Mirte van Zundert 3 april 2023

De opdracht van Michael in deze tijd

Vanuit de antroposofie wordt gezegd dat wij ons heden ten dagen bevinden in het ‘Michael tijdsperk’. De aartsengel Michael begeleidt de mens gedurende een bepaalde tijdperiode. Daarna neemt een andere aartsengel de begeleiding van de mens over omdat er een andere begeleidingsvraag ligt, gekoppeld aan het collectieve bewustzijn van de mensheid op dat moment.

Een (symbolische) vertelling voor volwassenen

De engel Michael komt in de hemel in strijd met een andere engel: Lucifer. Lucifer is jaloers op Michael die zijn naam betekent: ‘hij wie als god is’. Michael vertegenwoordigt het licht, Lucifer vertegenwoordigt het donker. Wij hebben als mensheid licht en donker beide nodig om ons bewust te worden en ons verder te kunnen ontwikkelen. In een hemelgevecht tussen Michael en Lucifer, het goede en het kwade, verdrijft Michael Lucifer uit de hemel. Lucifer ‘valt’ uit de geestelijke wereld, naar de aarde. Op afbeeldingen wordt lucifer vaak weergegeven als de hemeldraak in gevecht met en onder bedwang van een speer van Michael. Michael wordt verbeeld als een engel die vecht tegen de draak of aan het einde van een mensenleven de ziel op een weegschaal weegt op goed en kwaad.

Nadat de draak uit de hemel is gevallen zoekt hij, Lucifer, op de aarde naar een fysieke verschijningsvorm. Hij kan dit niet vinden omdat een draak niet bestaat in het fysieke op aarde. Toch blijft hij zoeken in de verdichte materie en probeert huisvesting te vinden in stenen, planten en dieren. Dit lukt hem niet. Hij vindt uiteindelijk een plekje in het hart van de mensen, vanuit dit ‘huisje’ beïnvloed hij het ego, de emoties en de driften van de mens. De draak aan het stuur is het ego aan het stuur. Het is aan de mens om de draak in zichzelf, het ego, te temmen en de juiste plek te geven in het gezin van de wezensdelen. Uiteindelijk zal het IK van de mens achter het stuur gaan zitten en de leiding nemen.

Er is moed nodig

Voor het temmen van de draak, het aangaan van lastige dingen in het leven, is moed nodig. Moedig zijn is een Michael kwaliteit. Het is een uitnodiging aan de mens om te kiezen voor waarheid in plaats van de makkelijke weg. Bij het nemen van lastige stappen op het levenspad staat de engel Michael naast ons, hij biedt ons geestelijke hulp en begeleiding bij onze weg op aarde.

Het einde van het Michael tijdperk

Komt er een einde aan het Michael tijdperk, dan komt er een einde aan het enorme en beperkende materialistische denken van de mensheid, er zal dan een nieuwe manier van denken ontstaan. Hier neemt een volgende aartsengel de begeleiding van de mens van Michael over.

Michael op de kinderopvang

Lees hier meer over hoe wij Michael vieren op onze kinderopvang >

 

 

Inspiratie ontvangen?

Ontvang 6x per jaar onze inspiratie per mail.

X