tips, artikelen
inspiratie

Wat is biologische en biologisch dynamische voeding?

Wat is biologische en biologisch dynamische voeding?

Laura 26 juni 2020

In De Geheime Tuin eten en drinken we gezond, lekker en biologisch. Zuivel kopen we biologisch dynamisch omdat er omega 3-vetzuren in zitten. Voeding is van belang voor de smaakontwikkeling en de opbouw van het lichaam. Wij willen dat de kinderen gedurende de dag genoeg energie hebben om te kunnen spelen en zich te kunnen ontwikkelen. Maar wat is eigenlijk biologisch of biologisch dynamische voeding?

Wat is biologische voeding?

Voeding zonder bestrijdingsmiddelen, waarbij tijdens de productie zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met het milieu en dierenwelzijn, noemen we tegenwoordig biologische voeding. Eigenlijk is dit gewoon voeding zoals de natuur het ons geeft. Maar door de komst van de industriële landbouw, toenemend gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen met als doel een zo groot mogelijke, is de (voedings)kwaliteit van ons eten er niet beter op geworden. Het is steeds normaler geworden om gebruik te maken van stoffen die schadelijk zijn, voor zowel de natuur dus ook voor ons. Maar is dat eigenlijk wel normaal? Is het normaal dat wij onze kinderen eten geven met gif? En wat doet dat met onze gezondheid? Er komt de laatste jaren bewustzijn op dit onderwerp waardoor steeds meer mensen kiezen voor biologische geteelde groenten en fruit, zuivel en vlees.

Biologisch is lekker en gezond voor jou en de wereld Biologisch is eigenlijk heel logisch!

Wat is biologisch dynamische voeding

Rudolf Steiner, de grondlegger van de antroposofie, introduceerde zo’n honderd jaar geleden de biologisch dynamische (BD) landbouw. Dit is een speciale vorm van biologische landbouw met extra strenge eisen op dierenwelzijn en werken in een gesloten kringloop. In een BD-bedrijf hebben de koeien hoorns, vind je vaak zowel veeteelt als akkerbouw en wordt natuur gezien als een belangrijk onderdeel van het bedrijf. Daarnaast hebben de producten vaak en sterk regionaal karakter. Ook in de verwerking van biologische dynamische producten gelden aanvullende eisen. Zo mag melk niet worden gehomogeniseerd en mogen minder additieven worden gebruikt. Sommige BD producten bevatten meer bioactieve stoffen. Daarnaast zouden biologisch dynamische melkproducten meer omega 3-vetzuren, vitamine E en betacaroteen bevatten. Het gehalte aan omega 3 lijkt vooral afhankelijk van het soort voer dat gebruikt is.

Voordelen van biologische en biodynamisch kunnen zijn:

●     Milieuvriendelijk

●     Dieren welzijn

●     Smaak

●     Voedingswaarde

Nadelen van biodynamisch kunnen zijn:

●     (hogere) prijs

●     Kwaliteit / uiterlijk

●     Minder lang houdbaar

 

Wij laten ons qua voeding adviseren door Kirsten Toeset van “De Kleine Keuken”.
Lees meer over haar en haar 8 gouden eetregels >

 

 

Inspiratie