tips, artikelen
inspiratie

Boetseren met bijenwas

Boetseren met bijenwas

Mirte Madelief 25 januari 2021 boetserenbijenwas

Bijenwas is een zuiver natuurproduct, een vettige stof die door bijen wordt gemaakt. Het is hard en door het te verwarmen tussen je handen wordt het zacht en kneedbaar. Boetseren met kneedbare bijenwas wordt regelmatig gedaan in de antroposofische kinderdagverblijven, BSO’s en op de Vrije scholen. Het product is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 3 jaar.

Jonge kinderen
De jongste kinderen maken kennis met bijenwas door het te verwarmen tussen de handen. Daarbij kan een liedje gezongen worden waarmee het een heus ritueel wordt. De kinderen ervaren dat de was na een tijdje zacht en kneedbaar is en als het op tafel ligt weer hard wordt.

Oudere kinderen
Oudere kinderen kunnen vrij werken met bijenwas maar kunnen ook een gerichte opdracht krijgen. Bijvoorbeeld na het vertellen van een verhaal: kneed één van de figuren. Ook kunnen ze iets namaken, bijvoorbeeld iets uit de natuur: een dier of een plant.

Werken met bijenwas vraagt geduld (eerst goed opwarmen), concentratie en het draagt bij aan de fijne motorische ontwikkeling. Iets maken met bijenwas is een secuur werkje waar kinderen in het begin begeleiding bij nodig hebben. Na wat oefenen maken ze kleine unieke kunstwerkjes! Wij gebruiken in De Geheime Tuin de bijenwas van Stockmar https://www.stockmar.de/nl/productwerelden/kneedbare-bijenwas/ en voor de jongste kinderen maken wij bijenwasplasticine.

Bijenwasplasticine

Bijenwasplasticine is een kneedmassa op basis van natuurlijke bijenwas. Het voordeel van deze kneedplasticine is dat het niet moet worden opgewarmd voor het boetseren. Voor peuters is het moeilijk om bijenwas zelf op te warmen. Opwarmen duurt lang, ze hebben nog niet zo’n lange spanningsboog, en het onttrekt warmte uit het lichaam. Jonge kinderen kunnen hun warmte nog niet goed zelf reguleren en verzorgen, dat moeten de volwassenen voor hun doen. Daarom is bijenwasplasticine en geschikter product voor peuters dan bijenwas.

Bijenwasplasticine zelf maken

benodigdheden

  • 150 gr bijenwas(korrels)
  • 150 gr vaseline 
  • 260 gr maïsmeel

handelingen

  • meng de bijenwas en vaseline in een oude pot
  • verwarm deze pot au-bain-marie.
  • 260 gr maïsmeel beetje bij beetje onder roeren.

Laten afkoelen, maar steeds even blijven roeren, zodat het goed gemengd en kneedbaar droogt. Bewaren kan in een wasdoek of in een gesloten doos in kleine bolletjes of plaatjes.

Bijenwaskorrels kan je o.a. kopen bij Dipam https://dipam.nl

 

Inspiratie ontvangen?

Ontvang 6x per jaar onze inspiratie per mail.

X