tips, artikelen
inspiratie

Carnaval, feestend verwelkomen wij de lente

Carnaval, feestend verwelkomen wij de lente

Mirte van Zundert 10 februari 2024 carnavaljaarfeest

Het feest van vrolijke uitbundigheid:
we laten de ingetogenheid van de winter los en verwelkomen de lente!

Waar Sint Maarten in november de ommekeer naar binnen, naar de winterse feesten symboliseert, zo staat Carnaval (7 weken voor pasen) voor de ommekeer naar buiten, naar de zomerse feesten. In de natuur is die ommekeer in de vroege lente duidelijk zichtbaar. Dieren worden wakker uit hun winterslaap, vogels keren terug en de bolletjes in de aarde gaan ontkiemen. Langzaam maar zeker krijgt de wereld om ons heen meer kleur door de krokussen, sneeuwklokjes, narcissen en de tulpen die gaan bloeien.

De donkere dagen zijn voorbij en we moeten afscheid nemen van het innerlijke licht dat met het Kerstfeest in onze harten kon binnenstromen. Dit licht moet nu op eigen kracht een weg vinden in de buitenwereld en zal zich met Pasen ontkiemen, als een zaadje in de donkere aarde. Om het licht te kunnen laten ontwaken, moeten we ons reinigen. Deze reiniging begint met Carnaval. In februari breekt de vastentijd aan. Vasten wordt gebruikt als manier om het lichaam te ontdoen van afvalstoffen. Ook de natuur zelf reinigt zich in deze tijd. Dode takken vallen naar beneden en oude bladeren worden door de aarde opgenomen. Bijen vliegen voor het eerst uit en schudden het wintervuil van zich af. Met carnaval schudden we feestend letterlijk de ‘dode takken’ van ons af om ruimte te bieden voor nieuw lenteleven.

Met Carnaval mogen we gek doen.

Lang leve de lol! Tijdens Carnaval verkleden mensen zich. Door je te verkleden kun je je inleven in degene die ook in je leeft, die je wilt leren kennen of vereert, of voor wie je bang bent. Het gaat erom nieuwe wegen te verkennen, een andere kant van jezelf laten zien. Carnaval wordt gezien als een uitgelaten, warm gemeenschapsfeest. Een feest waarbij je eens een heel ander persoon kunt zijn dan gewoonlijk; waarbij je elkaar een spiegel voor kunt houden en waarbij de draak gestoken wordt met alles wat normaal is. Alles op z’n kop zetten, uitschudden en zien wat er wezenlijk uit te voorschijn komt.

Podcast over Carnaval van ‘Waldorf Inspiratie’:

https://www.youtube.com/watch?v=0jDFLpT8JRk&list=PLPryjP9NWP-VKJGOjHETyTI7rZqtoAcHc&index=460

Carnaval in De Geheime Tuin

De kinderen en Pedagogisch Medewerkers mogen deze dagen verkleed komen. We eten pannenkoeken, het symbool van de zon die we verwelkomen. We maken muziek op instrumenten en zingen! We lopen, klimmen en klauteren een parcours (2-7 jaar) of spelen het spel ‘apen kooien’ (8-13 jaar).

Activiteiten 0-4 jaar

 • Verkleden;
 • Spel en beweging: Parcours;
 • Maskers versieren;
 • Nat in Nat schilderen, licht blauw + sneeuwklokje plakken;
 • De kinderen om de beurt de bolletjes (narcisjes/ blauwe druifjes) water laten geven d.m.v een kinder gieter en hulp van de juf. Daarbij zingen we: ‘Groei, groei, groei klein bolletje in de aarde. Groei, groei, groei het zonlicht tegemoet’;
 • Eierdozen knippen en schilderen, daarvan Narcisjes en krokusjes maken;
 • Wortelkindjes/ Bolletjes (cirkels) tekenen;
 • Bolletjes (wortelkindjes) bakken;
 • Zaaien + water geven van de zaadjes voor de moestuin;
 • Boek ‘De wortelkindjes’ voorlezen;
 • Lied: blauw viooltje
  https://www.vrijeschoolliederen.nl/lied/blauw-viooltje-2-1st/

Activiteiten 4-7 jaar

Activiteiten 8-12 jaar

Inspiratie ontvangen?

Ontvang 6x per jaar onze inspiratie per mail.

X