tips, artikelen
inspiratie

Een dag in ons kinderdagverblijf

Een dag in ons kinderdagverblijf

Mirte van Zundert 23 januari 2024

Door Pedagogisch Medewerker Jolanda

In de antroposofie gaan we er vanuit dat als je een kind tot zijn 7e jaar leert dat het leven vooral goed is, dat de wereld goed is, dat de mensen goed zijn, omdat je dan een heel fijne basis creëert waar een mens de rest van zijn leven profijt van heeft.

Daarom vullen we de dagen van de kinderen zoveel mogelijk met ervaringen die mooi en fijn zijn.

De Ochtend

’s Ochtends doen we een ritueeltje aan tafel, als alle kinderen binnen zijn. Het vuurmannetje, de lucifer, steekt een kaarsje aan. Daar horen bepaalde liedjes en verhaaltjes bij, die soms wisselen afhankelijk van het seizoen of de feesten die eraan komen.

Het voelt  heel sereen en fijn om dit met de kinderen te doen. In veel kinderopvang worden geen kaarsen gebrand, vanwege de veiligheid. Maar hier doen we het elke dag, met volle aandacht. Dat is voor de kinderen en voor ons een klein magisch momentje.

We praten over hoe je bent opgestaan, dat je je hebt aangekleed. Over je lichaam, dat je voelt dat je op een stoel zit met je billen. Zo worden ze zich bewust van hun lichaam.

Het Eten

We eten biologisch (dynamisch) en vegetarisch met de kinderen. Mirte Madelief leert ons over voeding, over dat als je bijvoorbeeld appelstroop op je boterham doet, je er beter ook boter op kunt doen, kinderen hebben dan minder last van suikerpieken en dipjes. Dit zorgt voor een gebalanceerd energieniveau en daardoor meer rust in de groepen. We maken vaak soep met de kinderen ’s middags. Op verjaardagen bakken we samen pannenkoeken.

Als we eten, praten we over wat we eten en waar het vandaan komt. Als we een appels schillen voor het fruitmoment, dan hoort daar een liedje bij. Het liedje vertelt over de pitjes in de appel, en hoe die weer kunnen groeien tot een nieuwe appelboom.

We danken gezamenlijk voor het eten, in de kring met handen vast. Zo leren de kinderen om dankbaar te zijn, voor wat de aarde ons geeft. Elke keer als ik dat doe kan ik mijn eigen dankbaarheid voelen. Het is dus niet alleen voor de kinderen fijn om te doen, maar ook voor mezelf.

Een rustige vredige sfeer

Dit soort momenten geeft ons een groot gevoel van verbondenheid met elkaar. Het zijn ook de rustmomenten op een dag die ons allemaal goed doet. Het draagt bij aan een rustige, vredige sfeer op de groep.

Rusten

Na het middag eten gaan alle kinderen (0 tot 4 jaar) rusten. De kleine kinderen doen een middagslaapje. Veel kinderen slapen buiten in speciale buiten-bedjes. De grotere kinderen trekken zich ook terug op hun eigen matje. Even bijkomen, even geen interactie met anderen. Dat is belangrijk, zodat je daarna weer alle ruimte en energie hebt om te spelen met anderen.

Troosten

Als kinderen huilen of verdriet hebben, dan worden ze altijd getroost. Daar nemen we de tijd voor. Ook als het verdrietig is om iets wat wij niet logisch vinden. We geloven niet gauw dat een kind zich ‘aanstelt’. We gaan er van uit dat het verdriet van het kind echt is, ook als wij het niet snappen.

Baby’tjes worden hier nooit huilend op bed gelegd, tenzij het (korte) huilen voor een specifiek kind nodig is om in slaap te vallen. Soms zie je een leidster die wel een uur een baby op schoot heeft. Dat ben ik in andere kinderdagverblijven niet veel tegenkomen.

Naar Buiten

We gaan elke dag twee keer naar buiten, in de ochtend en in de middag. We gaan niet alleen naar buiten als het mooi weer is. Naar buiten is de norm, ook als het koud is, of regent. Alle kinderen hebben regenpakken en laarzen, de kinderen zijn het gewend. Het is iets meer werk voor ons, om alle kleren aan en uit te krijgen, maar ook dat doen we met een liedje, en met aandacht. We nemen er de tijd voor, het klaarmaken van de kinderen is een activiteit op zich, en niet iets wat moet gebeuren om een activiteit te kunnen doen. Met dat uitgangspunt is het niet erg dat het wat langer duurt.

De Tuinen

Er is veel zorg besteed aan de tuinen, er zijn daar veel ontdek-plekjes, met hutjes of struiken waar ze kunnen spelen. Daardoor is naar buiten gaan met de kinderen leuk, er is veel te beleven in de tuin. We nemen altijd de tijd om alles goed te bekijken, de planten, de insecten, alles wat we tegenkomen. De kinderen nemen mij ook weer mee in hun verbazing, zo kan ik zelf weer helemaal enthousiast worden van een lieveheersbeestje.

Inspiratie ontvangen?

Ontvang 6x per jaar onze inspiratie per mail.

X