tips, artikelen
inspiratie

De Geheime Tuin als werkgever

De Geheime Tuin als werkgever

Mirte van Zundert 29 januari 2022 pedagogisch medewerker

Interview met pedagogisch medewerker Jolanda

Ik ben heel blij met De Geheime Tuin als werkgever. Het is een relatief kleine organisatie, met een enorm gedreven directeur. Mirte Madelief kent iedereen en is betrokken bij iedereen. Ik voel me door haar echt gezien. We kennen elkaar allemaal, dus de lijntjes zijn kort. Als er bijvoorbeeld nieuw zand in de zandbak moet komen, dan weet ik wie ik moet bellen en dan wordt het snel geregeld. Dat is anders dan op sommige kinderopvang waar ik gewerkt heb, waar er een groot hoofdkantoor was, met allemaal mensen op de administratie die ik verder niet kende.

Toen ik voor het eerst op De Geheime Tuin kwam, was ik helemaal verrast. Ik werkte al 22 jaar in de kinderopvang, maar had nog nooit een kinderopvang gezien als deze. Ik viel van de ene verbazing in de andere.

’s Ochtends werd er een ritueeltje gedaan met de kinderen aan tafel, waarbij het vuurmannetje, de lucifer, een kaarsje aanstak, met liedjes en een verhaaltje. Het voelde zo sereen en fijn om dit met de kinderen te doen. In veel kinderopvang worden geen kaarsen gebrand, vanwege de veiligheid. Maar hier doen ze het gewoon, met volle aandacht. Dat is voor de kinderen steeds een klein magisch momentje.

Magische Momenten

De Geheime Tuin heeft veel van dit soort magische momenten op een dag. Ik vind het een enorme rijkdom die ze mee krijgen. We vangen niet alleen de kinderen op, maar we geven ze ook heel veel mee. Bijvoorbeeld door dingen met aandacht te doen. We praten over hoe je bent opgestaan, dat je je hebt aangekleed. Over je lichaam, dat je voelt dat je op een stoel zit met je billen. Zo worden ze zich bewust van hun lichaam. We eten gezamenlijk, en praten over wat we eten. Over hoe het gemaakt is en waar het vandaan komt. Elke keer als ik hier met de kinderen over praat, voel ik zelf ook weer dankbaarheid en verwondering.

Kinderen worden hier anders benaderd dan wat ik gewend was vanuit de andere kinderopvang waar ik gewerkt heb. Meer vanuit het hart. We kijken echt naar de wereld door de ogen van het kind, en daardoor kunnen we ons heel goed op de kinderen afstemmen.

 

Het moet bij je passen

Niet iedereen kiest ervoor om bij een opvang als deze te gaan werken. Het moet echt bij je passen. Je moet het leuk vinden om de kinderen deze extra aandacht te geven. Je moet ook wel een beetje van de natuur en de tuin houden, omdat we daar veel mee doen. Omdat deze opvang echt specifiek is, trekt het ook medewerkers aan die dit leuk vinden. Daardoor kan ik het meestal goed vinden met mijn collega’s, we hebben een gezamenlijke interesse.

Zoals er meer aandacht is voor de kinderen is er ook meer aandacht voor de medewerkers. Daardoor is de werksfeer heel prettig.

De winst die binnenkomt wordt gedeeltelijk terug in de organisatie gestopt. Er komt regelmatig nieuw speelgoed. Er is ruimte voor de medewerkers om een opleiding te volgen. Ik had zelf geen ervaring met antroposofische kinderopvang, en kon vanuit De Geheime Tuin de opleiding doen. Dat is natuurlijk heel fijn.

Ik wou dat ik deze vorm van kinderopvang eerder had leren kennen. Het past heel goed bij mij, bij hoe ik zelf in het leven sta.

Ook werken bij De Geheime Tuin?

Kijk bij onze vacatures >

Inspiratie ontvangen?

Ontvang 6x per jaar onze inspiratie per mail.

X