tips, artikelen
inspiratie

Michaël - het Herfst-Oogstfeest

Michaël - het Herfst-Oogstfeest

Mirte Madelief 1 september 2021 OogstfeestHerfstMichaeljaarfeest

Nu de dagen korter worden gaat de zomer langzaam plaats maken voor de eerste tekenen van de herfst. Vruchten hangen aan bomen en struiken en we komen dichterbij het feest van Michaël of het Herfst-Oogstfeest.

Oorsprong en betekenis

Michaël, een van oorsprong Christelijk feest, wordt ieder jaar gevierd op 29 September. We herdenken op deze dag Aartsengel Michaël die met zijn lichtend zwaard de draak versloeg uit het hemelse paradijs. De draak (symbool voor het kwade) moest vanaf dat moment terug naar de duisternis waar hij vandaan kwam om daar voor eeuwig te blijven (in ieder geval tot hij tot inkeer zou komen). Door de eeuwen heen zijn verschillende tradities in deze periode bij elkaar gekomen. Zo kun je ook horen van de legende van Sint Joris. Een verhaal ontstaan in de middeleeuwen waar een dappere ridder de draak verslaat en de dochter van de koning redt. Sint Joris bestreed het kwade op aarde, zoals Michael dit in de hemel deed.

29 september, Oogstfeest

Tegenwoordig vieren we op 29 september vooral het Oogstfeest. Een dag waarop de vruchten die de herfst ons brengt, geplukt mogen worden. We oogsten: appels, peren, bessen, mais maar ook rozenbottels en noten. Toch speelt ook bij het oogstfeest aartsengel Michaël een rol. We danken hem voor de goede oogst zodat er genoeg is om de lange winterdagen door te komen. De periode van het oogsten, die in zekere zin de winter aankondigt, kan ook gezien worden als een periode van innerlijke moed. Want zoals de natuur haar inkeer begint, zo zijn wij in de winter ook meer op onszelf en onze gedachten aangewezen. Michaël wordt hierin gezien als een steun die wij kunnen aanroepen als dit nodig is.

Wellicht zijn alle draken in ons leven
Uiteindelijk prinsessen
Die er in angst en beven slechts naar haken
Ons eenmaal dapper en schoon te zien ontwaken.

Wellicht is alles wat er aan verschrikking leeft
In diepste wezen wel niets anders dan iets
Wat onze liefde nodig heeft.

Rainer Maria Rilke

Op het kinderdagverblijf

Op het kinderdagverblijf nodigen we de kinderen in de week voor, tijdens en na Michaël uit om allerlei oogst mee te nemen. Dit mag van alles zijn, appeltjes, peren, wortel, noten, zonnebloempitjes, bloemen. Het liefst natuurlijk zelf gevonden, geplukt of geoogst! Deze eten we dan gezamenlijk op, of verwerken we in een gerecht (zoals appelmoes of appelflapjes) welke we natuurlijk ook weer samen op eten. Ook zullen we in deze tijd onze activiteiten afstemmen op de onstuimige Michaels-energie. We maken bijvoorbeeld Drakenstaartjes die we hoog in de lucht kunnen gooien, vouwen molentjes waarmee we over het speelterrein rennen of maken een spinnenweb met wol, sate-prikker en een kastanje.

*Illustratie uit 'Kleine draak' van Lieve Baeten

Inspiratie