tips, artikelen
inspiratie

Hoe kun je je kinderen bewust opvoeden?

Hoe kun je je kinderen bewust opvoeden?

Mirte van Zundert 6 december 2021 bewuste ouderstipsopvoeden

Hoe kun je je kinderen bewust opvoeden?

We vroegen het aan Elisabeth de Koning, Spiritueel leraar en leidinggevende van de School voor Bewust Zijn. Je kun Elisabeth nu ook te horen in onze nieuwe podcast aflevering 'Naar de Kindjes' >

1: Wat is bewust ouderschap?

Bewust ouderschap en dus ook bewust opvoeden, betekent je realiseren dat een kind grootbrengen niet alleen zorgen voor de basisvoorwaarden als veiligheid, voeding, kleding, en structuur is. Bewust ouderschap betekent je realiseren dat je een substantiële tijd van je leven mede gaat investeren in het groeiproces en de innerlijke en uiterlijke ontwikkeling van je kind(deren) en dat je daar echt in liefde verantwoordelijkheid voor neemt. Bewust ouderschap vraagt ook om de bereidheid om je eigen conditioneringen en programmeringen te onderzoeken, zodat je deze niet onbewust overdraagt op je kinderen en daarmee hun groei belemmert. Bewust ouderschap vraagt om helderheid, liefdevol zijn en zien, luisteren naar de unieke expressie van jouw kind.

2: Hoe kan je bewust ouder zijn en bewust opvoeden?

Je kunt een bewuste ouder zijn door je bereidheid samen met je kind te leren. Een kind leert altijd in iedere situatie. Veel volwassenen zijn dat helaas afgeleerd. Wie mag leren in het moment, is wakker in wat zich voordoet en mag ook ontdekken wat werkt en wat niet in samenzijn met het kind. Samen op onderzoek zijn in wat leven is. Een bewuste ouder zorgt goed voor zichzelf, voedt zichzelf ook innerlijk zodat hij of zij zich vanuit balans en rust met aandacht kan wijden aan het kind. Een bewuste ouder zorgt voor een liefdevol klimaat waarin het kind de gelegenheid krijgt zichzelf te ontdekken.

Ieder kind is uniek

Een bewuste ouder leert de diepere behoeften van het kind kennen door oordeel loos waar te nemen wat het kind aangeeft. Een bewuste ouder weet dat ieder kind uniek is en vraagt om een unieke benadering en begeleiding. In deze bewuste opvoeding staat creativiteit op een belangrijke plaats. Zowel ouder als kind mogen steeds ontdekken en experimenteren met hun scheppende vermogens. Voor het ene kind is dat hutten bouwen, voor het andere kind is dat schilderen, dansen of toneelspel. Als ouder hoef je niet deel te nemen aan dit spel, je bent facilitator en ook van tijd tot tijd getuige, zodat het kind zich gezien voelt. En soms springt het kind in jezelf op en speel je mee!

In gesprek met het kind

Een bewuste ouder gaat regelmatig in gesprek met het kind, om te ontdekken wat er leeft en om te ondersteunen bij zelfonderzoek. Om te ondersteunen met het voelen wat er is, en zo het kind te leren omgaan met allerlei emoties. Hierdoor kunnen kinderen ook leren wat emoties voor anderen kunnen betekenen en vanuit dat perspectief leren rekening houden met andere kinderen.

De bewuste ouder zal het kind steeds weer stimuleren om zelf na te denken, over het leven, over hoe iets werkt, over hoe alleen te zijn en hoe te delen met anderen, uiteindelijk over wat kwaliteit van leven is.

Een bewuste ouder neemt ruimte voor zichzelf om te reflecteren op wat niet werkt op enig moment en haar of zijn eigen aandeel hierin te zien. Om dingen te kunnen aanpassen in het creëren van een positief groeiklimaat voor het kind. Een bewuste ouder realiseert zich dat de posities weliswaar verschillend zijn, maar dat ouder en kind twee volkomen gelijkwaardige zielen die samen een tijd met elkaar mogen groeien in liefde en bewust zijn. Een bewuste ouder neemt het kind volledig serieus. En wil niets anders dan het kind ondersteunen in autonomie, zelfontdekking en zelfexpressie.

3: Waarom is een bewuste opvoeding belangrijk voor kinderen?

In deze steeds complexere wereld is het belangrijk dat kinderen kunnen opgroeien met een vrij hart en een vrije geest. Het is belangrijk dat de kinderen leren om naar een soort innerlijke waarheid te luisteren. Zo kunnen ze zelf ontdekken wat voor hen de goede manier van leven, handelen, geven en ontvangen is. Bewust opgevoede kinderen voelen zich autonoom, vrij, creatief en eren hun eigen bijdrage aan het geheel. Zij zijn instaat tot zelfreflectie en laten zich niet bepalen door mainstream standpunten. Zij weten dat fouten maken eigenlijk niet bestaat. Ze weten dat ze zelf de scheppers van hun leven zijn en steeds kunnen ontdekken wat voor hun wel en niet werkt. Welke gevolgen van hun handelen waardevol zijn en welke niet.

Kinderen ontwikkelen zich al lerend

De wereld snakt naar mensen die geleerd hebben zelf na te denken, te luisteren naar hun hart, verantwoordelijkheid nemend van binnenuit in plaats van gehoor te geven aan opgelegde verantwoordelijkheden en verplichtingen. Kinderen die niet volgegoten zijn met kennis en geacht worden zich sterk cognitief te ontwikkelen. Dit zullen zielen zijn die het weten aantreffen in zichzelf en mee kunnen scheppen aan een nieuwe wereld. Vandaar uit kunnen zij zo nodig ook kennis integreren. Hun bewegingen komen echter voort uit hun hart en het spirituele wezen dat zij herkennen te zijn.

Elisabeth de Koning,
Spiritueel leraar en leidinggevende van de School voor Bewust Zijn.

Podcast

Je kun Elisabeth nu ook te horen in onze nieuwe podcast aflevering 'Naar de Kindjes' >

Meer lezen? Lees haar boek 'Het nieuwe zijn' >

Inspiratie ontvangen?

Ontvang 6x per jaar onze inspiratie per mail.

X