tips, artikelen
inspiratie

Palmpasen, witte donderdag, de lente komt eraan.

Palmpasen, witte donderdag, de lente komt eraan.

Mirte Madelief 10 februari 2024 jaarfeestlente

Om de lente te verwelkomen zijn er een aantal speciale feesten en gebruiken. We vieren het begin van nieuw leven, de bloesem, de bolletjes uit de grond, het gefluit van de vogeltjes en het licht en de zon die steeds meer aanwezig zijn.

Palmpasen

Palmzondag is de laatste zondag voor Pasen. Tijdens palmpasen lopen we met de kinderen een rondje buiten, terwijl ze een speciaal versierde palmpaasstok dragen. In de weken voor palmpasen wordt deze stok door de kinderen gemaakt. Deze traditie is al heel oud en wordt in elke gemeenschap net anders gevierd.

Palmpaasstok

In het kinderdagverblijf versieren alle kinderen op de peutergroepen een eigen palmpasenstok, die bestaat uit twee stokken. Op de babygroepen maken de juffen één stok per groep voor op de jaartafel. De stokken worden versierd met crêpe-papier in lichte kleuren van de lente, bovenop de stok wat takjes buxus, een sterke plant die eeuwig groen blijft, met daar weer boven een broodhaantje. Aan de stok komt een ketting te hangen van gedroogd fruit, welke symbool staat voor de vruchten van vorige herfst die gedurende de wintermaanden ons voedde en energie gaven.

Symboliek

De palmpaasstok is gemaakt van hout, het dode hout staat symbool voor de winter die we achter ons laten. De linten en de versiering staan symbool voor het nieuwe leven van de lente, dat er nu weer aan komt. Het broodhaantje, dat bovenop de palmpaasstok staat begroet de lente. De haan kraait in de ochtend, de lente is de ochtend van het jaar, als de natuur weer opstaat uit de winternacht.

 

Witte donderdag

De donderdag voorafgaand aan pasen vieren wij 'witte donderdag'. Het is dan de traditie om allemaal in witte kleding te komen, het wit van de onschuld, het begin van nieuw leven, het licht. We eten die dag een witte lunch met de kinderen (zoals matzes, zelfgebakken broodjes met boter en honing en/of witte amandelpasta en yoghurt toe).

Inspiratie ontvangen?

Ontvang 6x per jaar onze inspiratie per mail.

X