We vieren met pinksteren in de antroposofie het feest van de pinksterblom, het huwelijk tussen moeder aarde en vader zon: de natuur is tot volle bloei gekomen en heeft haar bruidsluier afgelegd. Tijdens het pinksterfeest wordt een meisje gekozen tot pinksterblom, zij is de pinksterbruid. We dansen rond de meiboom en versieren onszelf met kransen en bloemen. In de meeste Vrijescholen in Nederland wordt het pinksterfeest ongeveer op dezelfde manier gevierd.
Enkelen weken voor Pinksteren wordt het bruiloftsspel geoefend. Tijdens de viering van het feest is er in de kleuterklassen een pinksterbruid en bruidegom, meestal zijn dit oudste kleuters. De versieringen voor het feest zoals kransen en bloemen maken de kinderen zelf.
De pinksterbruid is in het wit, en de bruidegom in het rood. Achter hen aan gaan alle kleuters met versierde kransen, hoeden en in witte kleding. De kinderen lopen zingend een ommegang, dansen onder de bloemenboog door en doen kringspelen op het plein. Ook hoort er een traktatie bij van de bruid en de bruidegom.
Het meest kenmerkend voor de viering in de onderbouwkassen is het dansen om de meiboom. Alle klassen hebben van te voren geoefend. Onderdeel van de dans is het invlechten van de linten rondom de boom/paal. De jongste kinderen beginnen met een simpele dans en vlecht(draai)werk, in de hogere klassen worden de dans en het vlechtwerk steeds complexer. Het echte werk begint wanneer de vlecht weer ontrafeld moet worden, en de dans achterste voren wordt uitgevoerd. Dat is een hele kust!
De kinderen die bij ons komen krijgen op school de pinksterviering mee. Op de BSO willen we aansluiten op deze ervaringen, in sfeer, beleving en activiteiten. Zodat kinderen wel een doorlopende leerlijn en aaneengesloten werelden ervaren, maar geen (hoofd)activiteiten overdoen. Daarom bieden we op de BSO bij ieder jaarfeest ‘andere’ activiteiten die specifiek bij het betreffende feest horen. In de geschiedenisboeken zijn per feest tal van gebruiken en rituelen terug te vinden die ons aanbod inspireren.
Bij Pinksteren gaan we terug in de tijd naar de pinksterviering op het schiereiland Walcheren, in het westen van de Nederlandse provincie Zeeland. Op Walcheren vierden mensen met Pinksteren onder andere met ringrijden op paarden, versierd met bonte papieren rozen, met gaaischieten door de schuttersgilden en met vendelzwaaien. Bij het gaaischieten wordt een houten vogel met veelkleurige pluimen bevestigd op een hoge paal. Wie de vogel raakt, afschiet, is koning voor een heel jaar en wordt bekleed met zilver. Bij alledrie de activiteiten moet heel beheerst en bewust gehandeld worden. Bij ringrijden en boogschieten moet daarnaast ook goed gemikt worden, een IK activiteit bij uitstek!
Download hier de handleiding voor het vouwen van een kraanvogel of duifje in pdf >
Van stevig wit papier of dun karton uitknippen. Een verticale gleuf snijden ter breedte van de vleugels. Vleugels vouwen, zig zag als een waaier, van dun bijvoorbeeld transparant papier. Het gevouwen bundertje, rond de vleugelkoppen schuin bijknippen, door de gleuf schuiven en aan beide zijden uitwaaieren. Oogjes aangeven, goed in balans ophangen aan een tak, midden in een krans, aan een lamp boven de tafel etc.
Het zijn kleine rozijnen broodjes die vrij bol van vorm zijn, omdat ze in dichte aaneengesloten plakken gebakken worden. Deze deegbolletjes kunnen op een gewoon bakblik gelegd worden, met een tussenruimte van +- 2 cm. Door het rijzen sluiten ze aan tot één geheel. Na het bakken worden ze van elkaar afgescheurd.
Benodigdheden
Ontvang 6x per jaar onze inspiratie per mail.
X