tips, artikelen
inspiratie

Veilig slapen op de babygroep, kinderen van 0-2 jaar

Veilig slapen op de babygroep, kinderen van 0-2 jaar

Mirte van Zundert 26 juli 2024

Tijdens een dag op de kinderopvang heeft rusten en slapen een belangrijke plek in het dagprogramma. Naast dat wij er alles aan doen om de kinderen op de opvang een zo goed mogelijke slaap te bieden, (lees hier meer over hoe wij dit doen), zorgen we er ook voor dat de kinderen veilig kunnen slapen.

Hiervoor volgen wij de richtlijnen van veiligheid.nl en hebben wij ons laten informeren door Maja Jankovic. Zij is als trainer gespecialiseerd in het onderwerp preventie wiegendood en is ‘helaas’ ervaringsdeskundige op dit onderwerp in de kinderopvang. Als leidinggevende heeft zij in de kinderopvang een incident van wiegendood meegemaakt. Daarna is haar missie ontstaan om ouders en collega’s in de kinderopvang te informeren over de risico’s van wiegendood en de preventie daarvan.

In Nederland sterven er nog altijd 2 baby's per maand aan wiegendood. Daarom is het belangrijk dat wij als kinderopvang-professionals met aanstaande en kersverse ouders bespreken hoe hun kindje veilig kan slapen. Dit doen wij tijdens een intake-gesprek op de babygroep en ouders van kinderen tot 9 maanden ontvangen bij het ondertekenen van hun plaatsingsovereenkomst per e-mail informatie over veilig slapen.

De belangrijkste pijlers van veilig slapen ter preventie van wiegendood zijn:

  1. Leg het kindje op de rug te slapen, niet op de buik;
  2. Leg het kindje in een eigen bedje of wieg;
  3. Leg het kindje in een slaapzak en gebruik geen dekbed (tot 2 jaar);
  4. Leg het kindje in een leeg bedje te slapen, zonder knuffels of doekjes.

Naast deze vier belangrijke pijlers werken wij in onze kinderdagverblijven met het ‘protocol veilig (buiten) slapen’ welke onderdeel is van onze werkwijze en een aanvulling op de vier basisadviezen veilig slapen van veiligheid.nl.

In dit protocol staat bijvoorbeeld:

  • Jonge baby’s tot 9 maanden die komen wennen, slapen de eerste periode onder toezicht van een pedagogische medewerker op de groep;
  • we dekken wel strak op maar bakeren kinderen niet in;
  • wij informeren en adviseren ouders om hun baby, thuis en in het kinderdagverblijf, op de rug in slaap te leggen. Willen ouders dit expliciet anders in het kinderdagverblijf dan geven beide gezaghebbende ouders hier toestemming voor.

Strak indekken en niet inbakeren

Binnen de antroposofische kinderopvang krijgen wij met enige regelmaat het verzoek om jonge baby’s in te bakeren. Inbakeren is het in doeken wikkelen van een baby van schouders tot en met voetjes, de armen strak ingepakt en de benen losser (voor een gezonde heupontwikkeling). Door inbakeren kan je een (actieve) baby beperken in zijn (onwillekeurige) bewegingen zodat hij zich gemakkelijker kan overgeven aan de slaap.

Na een interne trainingsochtend over veilig slapen en preventie wiegendood van Maja Jankovic, januari 2024, hebben wij er gekozen om kinderen niet langer in te bakeren. Ook niet op expliciet verzoek van ouders. Dit omdat uit recent onderzoek van de Universiteit in Wageningen*, geleid door dr. MP (Monique) L’hoir en uitgevoerd door promovendus Floortje Kanits, blijkt dat inbakeren het risico op wiegendood vergroot bij kinderen van 4 maanden en ouder. Kinderen tot 3 maanden kunnen wel veilig worden ingebakerd. Het risico ontstaat op moment dat een baby onverwacht begint te draaien van de rug naar de buik. Daarnaast blijkt ook dat bij kinderen die stevig worden ingestopt met een lakentje hetzelfde rustgevende effect als bij inbakeren bereikt kan worden. Kort opmaken met een lakentje doen wij wel in het kinderdagverblijf. 

Kort opmaken met een lakentje doen wij als volgt:

  • De baby ligt op de rug in een slaapzak met de voetjes tegen de onderkant van het bedje.
  • Wij dekken het kindje toe vanaf de voeten tot op de borst met een dun katoenen lakentje, met de armpjes langs het lichaam. Wij vouwen de uiteinden van het lakentje rechts en links van het kindje tussen het matrasje en het bedje;
  • Wij houden goed in de gaten of een kind niet te warm ligt en passen de kleding en slaapzak daarop aan. Warmtestress is een risicofactor voor wiegendood.
  • Natuurlijke materialen hebben de voorkeur in plaats van synthetische stoffen, in verband met ademen van- en warmteregulatie door natuurlijke materialen.

Hier enkele links met meer informatie

Inspiratie ontvangen?

Ontvang 6x per jaar onze inspiratie per mail.

X