Locatie

Kinderen zijn nieuwsgierig en willen ontdekken. Daarom laten wij je kind de natuur beleven door samen brood te bakken, voor de moestuin te zorgen en veel naar buiten te gaan (ieder dag ’s ochtend en ’s middags). Dit draagt bij aan een gezonde ontwikkeling en is goed voor de creativiteit, zelfstandigheid en de wil om samen te werken.

Vogels, frambozen en verstopplekjes

De tuin van De Geheime Tuin is omheind met wilgenbomen en een beukenhaag. Er is een zandbak en er zijn klim- en verstopplekken, zoals een buis om doorheen te kruipen, een wilgenboog en houten schotten, die zorgen voor gezellige hoekjes. In samenwerking met de Vogelbescherming is de tuin vogelvriendelijk ingericht. Er is een ‘smulwand' waar zowel kinderen als vogels frambozen, bramen en bessen kunnen plukken. Verschillende vogels, zoals mussen, mezen, eksters, duiven en kouwtjes, bezoeken onze buitenspeelplaats. Soms zien we ook een vlaamse gaai en horen we een bonte specht tikken tegen een boom. Samen met de kinderen worden de dagen geteld tot het uitvliegen van de jonge meesjes. Er is ook nog een apart ‘babyweitje’ voor de allerkleinsten.

Buiten slapen

De jongste kinderen kunnen buiten slapen in De Geheime Tuin. Dat gebeurt in speciale, professionele buitenbedjes. In de buitenlucht slapen is gezond: frisse lucht is goed voor de longen en de kinderen bouwen vitamine D op, waardoor ze meer weerstand krijgen.

Kwaliteitsmerk Groen Kinderopvang.

De Geheime Tuin Zeist draagt het kwaliteitsmerk Groen Kinderopvang. Dit betekent dat natuur is verankerd in ons pedagogisch beleidsplan, dat onze buitenspeelplaats natuurvriendelijk is en veel ruimte biedt voor natuurbeleving, dat we zaaien en oogsten uit onze eigen moestuin, dat we samenwerken met andere natuurorganisaties en dat onze leidsters opgeleid zijn om actief natuurbeleving inhoud te geven.

Inrichting

De groepsruimtes zijn huiselijk ingericht. Oude kasten creëren en warme sfeer zoals vroeger in de boerderij. Een gezellige leeshoek met bank en een tafel met stoelen eromheen geeft het gevoel van een groot gezin. De groepen hebben verschillende speelhoeken zoals een bouwhoek, een poppenhoek en een speelhuisje. Ieder kind heeft zijn eigen ‘huiskamer’ als stamgroep. De locatie is dusdanig ingericht dat de groepen in verbinding staan met elkaar waardoor er ook contact is met leidsters en kinderen van de andere groepen.

Natuurlijk spelmateriaal

Door de huiselijke inrichting zijn de groepen een verlengde van de omgeving thuis. Dit biedt je kind vertrouwen en geborgenheid. De omgeving sluit aan bij de belevingswereld en nodigt uit tot spel. Het speelgoed is gemaakt van natuurlijke materialen en is eenvoudig van vorm, waardoor de fantasie van uw kind wordt geprikkeld en gestimuleerd. Natuurlijke materialen, zoals hout, wol, katoen en aardewerk, voelen niet alleen prettig aan, maar hebben vooral een positieve invloed op de ontwikkeling van de zintuigen. Wij maken daarom gebruik van natuurlijke (spel)materialen.

Feesten en seizoenen

Er is veel aandacht voor natuurbeleving en het vieren van de jaarfeesten. Deze feesten volgen het verloop van het jaar en zij geven de verbondenheid van natuur en cultuur aan. De jaargetijden weerspiegelen zich in verhalen, spelletjes en de aankleding van de groepsruimte, waar de jaartafel een speciale plaats inneemt. Deze jaartafel is ingericht met natuurlijke materialen uit het seizoen en vormt daarmee de verbinding tussen binnen en buiten, tussen mens en natuur.

Team

Bij De Geheime Tuin werken vaste, zorgvuldig geselecteerde leidsters. Zij passen bij de cultuur en de persoonlijke aanpak van De Geheime Tuin en zijn stuk voor stuk een aanvulling door de kwaliteiten die zij meebrengen.

De Geheime Tuin streeft ernaar dat alle leidsters zo breed mogelijk zijn opgeleid en werken vanuit hun eigen kracht en kwaliteit. Om deze reden biedt De Geheime Tuin de leidsters de mogelijkheid om hun kennis uit te breiden aan de hand van interne en externe cursussen en individuele ontwikkelingstrajecten.

Naast het vaste team werken wij met vaste invalkrachten. Onze invalploeg bestaat eveneens uit zorgvuldig geselecteerde leidsters met een ‘bewuste’ levenshouding

Inspiratie