Biologische voeding

Wij eten en drinken gezond, lekker en biologisch. Voeding is van belang voor de smaakontwikkeling, de opbouw en het onderhoud van het fysieke lichaam. Wij besteden veel aandacht aan voeding, omdat wij dit belangrijk vinden. Wij willen dat de kinderen gedurende de dag genoeg energie hebben om te kunnen spelen en zich te kunnen ontwikkelen.

Om het bovenstaande ook te realiseren hebben wij een voedingsbeleid ontwikkeld, de 8-gouden eetregels, waarbij wij hulp hebben gekregen van Kirsten Toeset van “De Kleine Keuken”. In ons voedingsbeleid speelt ‘voedzaamheid’ een grote rol, naast plezier en smaak natuurlijk.

Op de locatie in Doorn koken wij iedere dag een volwaardige en verse warme lunch voor de kinderen. Onze kok heeft kennis van biologisch (dynamische) voeding. De dag- en weekmenu's worden zorgvuldig door haar samengesteld.

Wij koken iedere dag vegetarisch, vers en met groenten uit het seizoen!

 

Wij hanteren de volgende 8-gouden eetregels:

  1. Geen geraffineerde suikers of witmelen. Deze zorgen voor pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel, waardoor kinderen heel druk of juist heel sloom worden.
  2. Goede vetten uit notenpasta’s en oliën. Fijne brandstoffen zorgen voor een verzadigd gevoel en een geleidelijke afgifte van energie. Daarnaast zijn zij ook goed voor de ontwikkeling van de hersenen.
  3. Home-made. Zoveel mogelijk zelfgemaakte producten, zoals brood, salade, soep of een boekweit-pannenkoek. De kinderen helpen daarbij mee in de moestuin en met het bereiden van de maaltijd. Zo leren zij waar hun eten vandaan komt en zijn de producten zo vers en puur mogelijk.
  4. Wij streven naar 100% biologisch. Dit betekent geen kleur- en smaakstoffen, pesticiden, gifstoffen en antibiotica. Biologische voedingsmiddelen hebben een hogere voedingswaarde en daarnaast is biologische landbouw goed voor natuur en milieu.
  5. Wij houden van Water! Kinderen krijgen genoeg suikers binnen. Daarom leren wij hen om water en lauwwarme thee te drinken. Af en toe wordt er een uitzondering gemaakt met een glaasje troebel, biologische appelsap, die wij verdunnen met water. Tijdens de lunch krijgen onze kinderen daarnaast volle melk of rijstmelk.
  6. Veel fruit en groenten. De kinderen eten ’s morgens samen fruit. Bij de lunch geven wij aan de kinderen ook rauwkost, een kopje zelfgemaakte soep of een omelet met groenten. Deze zitten allemaal vol met vezels, vitaminen en mineralen.
  7. Tussendoortjes met voedingswaarde. De kinderen krijgen geen snoep, wel geven wij hen (gedroogd) fruit, rijstwafel met geitenkaas of notenpasta, rauwkost of yoghurt. Dit zorgt voor een gebalanceerd energieniveau.
  8. Samen aan tafel! Wij hebben vaste eetmomenten waarop de kinderen samen eten. Het is een rustmoment van de dag, waarop wij even stil staan bij de herkomst van wat er op tafel staat. Dit is iedere keer weer een feestje!

Het kan voorkomen dat uw kind bepaalde dingen niet mag eten of drinken. In overleg met de leidsters kan er dan naar een alternatief worden gezocht.

Inspiratie ontvangen?

Ontvang 6x per jaar onze inspiratie per mail.

X